Class hours: 9:40am – 2:05pm
- Welcome to Step Up Day 2018! Today we are going to explore some different creative and design techniques, giving you a snapshot of Cawd life.
9:40 Attendance and Welcome
- Introductions / Mr. Cronin / Mr. Moore / Mrs. Dulleba / Donovan / Katie / Maliki / Harper
- What Cawd is.
- What Cawd is not.
- College Credit Options you can take while a member of Cawd:
- Job Shadows / Internships
- Design Competitions and National Recognition. Summer 2017 students from Cawd won the SkillsUSA National Championship in both 3D Visualisation and Animation, and Web Design.
- Google 20% Friday Afternoons
- Student Success Stories / Models for you as an applicant
- What we will do today. The reality of limitations in a single day snapshot.
- Lunch & Bathrooms!
- While we work today, Mrs. Dulleba is going to come around and snap a photo of you with your nametag so we know who is who later on in our admissions meetings.
- We are going to have a 5 minute bathroom / water break today at 10:55.
- Lunch with be at 12:10 – 12:40.
- No food in the room, drinks stored on the drinks shelf.
- Do the best you can today as today is your interview for next year.
9:55 3D Graphics with Maya (25 Minutes)
Today we will get some hands-on practice in Maya where we get to learn about Primitive Objects, as well as Advanced Rendering Effects.
10:20 Illustrator Content (25 Minutes)
Layouts, logos, graphic designs, icons are all examples of Design work done with Adobe Illustrator. Today we will create a hamburger as part of a food-based icon set.
10:45 Break (5 Minutes)
10:50 Unreal Engine | Game Development Workshop (25 Minutes)
Which is best. Neither. Both are great. Having to ask is similar to asking which is better hard or soft shell tacos.
Before we jump into Unreal, I wanted to show a quick video from the 2018 Global Developers Conference. A lot is thrown at you in the next 3 minutes, but if you look at the bottom left it will talk about what the “new feature” is they are demonstrating.
11:15 Web Design Workshop (25 Minutes)
First, we will watch a short video that talks about coding as a career and how these jobs are growing and growing.
Then we will work in html5 and css3 to change the visuals of a web document.
11:40 After Effects Workshop (25 Minutes)
This morning we will show you a bit about Adobe After Effects, and how you can create a motion graphics animation driven by song audio.
12:05? Lunch (30 Minutes)
- Mrs. Dulleba is going to walk kids down to the cafeteria, as well as hand out lunch tickets for those that are hungry. If you are an EHS / CTE student you are already in the system and don’t recieve a ticket.
- Please be back on time! 12:40!
- You are welcome to linger here and surf the web / explore the programs / talk to us. As an introverted only child…this is probably what I would do. We have an N64 to play, a guitar, keyboard…you don’t have to leave for the full lunch (or at all).
12:45 Digital Image Manipulation | Photoshop Workshop (15 Minutes)
In this very short workshop, we are going to explore some of the digital image manipulation tools we have in Photoshop, specifically, Liquify.
1:00 Hand Drawing Workshop: The Importance of Doodling (20 Minutes)
Do you ever doodle? Let’s see what you can create in these low pressure, circle based sketches.
1:20 Afternoon Team Building Activity: Cawd Tower (25 Minutes)
Can you work with a partner and create the tallest structure?
- 2 paper clips
- 2 note cards
- 5 tongue depressprs
- 5 coffee stirers
- 1 straw
- 12 inches of making tape (unlimited, but no you can’t just take it all)
You have to create a tower that is free standing, reaches toward the ceiling, and isn’t so fragile or unstable that it is knocked over as I walk by (or look at it).
1:45 End of the day – getting some info from you
When you are complete the form, use the little time we have left to finish your circle doodles, explore the software, etc.
Please stay in your seat, and keep the room quiet for the other applicants.
1:55 Side Project by Mr. Moore
2:00 Champlain Games Festival
The Champlain Games Festival is a single day event featuring locally made digital and tabletop games.
Created this year by former Cawd student Curtis Aube (2004), who is now a Web Developer at MyWebGrocer in Winooski.
Visit! We may even be there presenting…